Слава Соломка: «Хто вигадав стереотип, що чоловіки не плачуть? Сльози — це ознака чесності»

Слава Соломка
На початку війни він кілька разів розплакався в ефірі, хоча вважає, що це непрофесійно. Визнає, що за цей рік його голова наполовину стала сивою, хоч він і навчився бути стриманішим в емоціях.

Головною своєю місією сьогодні Слава Соломка, найвідоміший телеведучий каналу «Київ», вважає те, що він спонукає людей думати. І вірити.

Для Слави важливо відповісти на найгостріше питання, що він і робить на початку розмови: він ніколи не ухилявся від війни. Відстоявши шалену чергу у військкомат і отримавши висновок комісії, Слава зайняв своє місце на інформаційному фронті — 24/7. У нього жодного разу не виникла думка виїхати з міста, навіть коли на Оболоні, де він мешкає, з'явився перший танк. Чи змінився Слава за цей час? Чому його навчила війна? Що він втратив і що набув? Про це — наша чесна й дуже щира розмова з найартистичнішим ведучим українського телепростору.

Слава Соломка

— Славо, від початку повномасштабного вторгнення Росії пройшов рік. Чому тебе навчила війна?

Війна не змінює людину. Вона яскраво виявляє, якою вона була і є. Мене війна навчила менш емоційно сприймати все, що відбувається в житті. Тому що дуже багато разів за цей рік я переконався, що не все є таким, яким на перший погляд здається. Сам організм мене змусив менше емоціонувати. Інакше можна було б здуріти. Я й так посивів. У буквальному значенні слова. У мене на голові за кілька місяців з'явилося стільки сивого волосся, що, в принципі, його вже 50%. Напевно, скоро почну фарбуватись (сміється). А ще я навчився по-справжньому цінувати себе. Навчився робити паузи, щоб насолодитися хвилинами, які можу витратити лише на себе. Наприклад, на другий чи третій день війни (точно не пам'ятаю), коли після ефірів я прийшов пішки додому до початку комендантської години (а вона тоді починалася о 17:00), я набрав гарячу ванну, розставив по периметру свічки, увімкнув музику SPA та години дві лежав у ванній. Це реально, як у рекламі «і хай увесь світ зачекає». У мене спрацювала захисна реакція організму — він сам зупинився й не дав мені піддаватися паніці.

— На відміну від звичайної людини, в тебе як у телеведучого більше можливостей та ресурсів для допомоги…

Справді, ресурсів для допомоги маю більше. І вони дуже різні. За цей рік я провів низку благодійних заходів та аукціонів, на яких уже зібрав сотні тисяч гривень. Ще завдяки тому, що в мене багато підписників у фб та інстаграм, я допомагав збирати гроші на спорядження для кількох прямо близьких друзів в армії. Але головна можливість, яку я маю — це можливість з екрану змушувати людей думати! Саме думати, а не сприймати те, що відбувається, емоціями. Страх і паніка починаються в той момент, коли відключається раціо та включається емоціо. А завдяки своїй роботі я можу з екрану поплескати людину по щоках і сказати: «Ау! Роздуплися! І подумай головою».

— Існує стереотип, що якщо ти чоловік, то обов'язково маєш іти в армію. Тобі колись дорікали, що ти не на передовій?

Мені кілька разів дорікали тим, що я не в окопі, люди, які самі й на гарматний постріл до військкомату не підходили. Адекватна людина, яка свідомо приймає рішення йти воювати, ніколи не дорікатиме іншій у тому, що вона не має такої ж сили. Я навесні ходив у військкомат — мені потрібно було отримати військовий квиток, бо до цього в мене тільки приписне було зі шкільних часів. Я кілька днів стояв цілодобово в чергах, щоб потрапити до військкомату. В результаті я пройшов медкомісію й отримав довідку про непридатність (я маю кілька хвороб родом із дитинства, про які публічно не люблю говорити).

Слава Соломка

— Ти згоден із фразою «чоловіки не плачуть»? І чи було щось, що змусило тебе цього року розплакатися?

Хто придумав стереотип про те, що чоловіки не плачуть? Якась маячня. Або про те, що чоловічі сльози — це ознака слабкості? Сльози — це ознака чесності. Я пам'ятаю, що на початку війни я не стримався й кілька разів розплакався в ефірі. Знаю, що це непрофесійно. Але за тих обставин, у яких нам довелося жити перші місяці, всі професійні стандарти відійшли на другий план. Довелося навчитися займатися пропагандою в хорошому сенсі цього слова. Пропагандою патріотизму. А вона завжди наповнена емоціями, вона завжди ридма. Востаннє я плакав, коли хлопці, приїхавши з передової, розповідали та показували реальну картину того, що там відбувається. Без рожевих окулярів та вигуків того, що війна закінчиться «післязавтра». Ні. На жаль, це війна на виснаження. Потрібно це розуміти й бути готовим до цього. А на фронті – справжній жах, позбавлений усілякого романтизму. До цього я вірив, що справедливість — на нашому боці, й тому ми вже перемогли. У те, що є якийсь сценарій заходу щодо придушення Росії та забезпечення нашої перемоги. Війна сповнена несподіванок, і все може піти, в тому числі, й за найгіршим сценарієм. Коли я це зрозумів — я заплакав.

Читайте також

Як українські зірки відреагували на приїзд Байдена до Києва

Як українські зірки відреагували на приїзд Байдена до Києва

Східний гороскоп на 2023 рік для всіх знаків зодіаку

Східний гороскоп на 2023 рік для всіх знаків зодіаку

Слава Соломка

— Які сильні/слабкі сторони, можливо, страхи виявила в тобі війна?

Ось цей спокій — він, напевно, справді в мене вроджений, передався у спадок. Бо одного разу, коли на початку війни були масові ракетні атаки, й навіть прилетіло в будинок на Оболоні, я пам'ятаю, що тоді постійно хвилювався не за себе, а за маму. Вона теж мешкає на Оболоні, неподалік мене. Я їй дзвоню знову після чергового якогось вибуху, прильоту по Києву, питаю: «Мам, ти як?» А вона каже: «Ой, синку, ти уявляєш! Тут щось так свистіло, якась ракета летіла, так сильно бахнуло! Я навіть підійшла до вікна подивитись, що це було». А я кажу: «Мам, ти збожеволіла? Не можна ж підходити до вікна, навпаки, кажуть, що треба сховатись, правило двох стін». А вона: «Ой, ну, так цікаво було!» Тобто, ось у моєї мами вроджений такий спокій і цікавість, і в мене. Страшно мені стало єдиний раз, коли на початку війни, наприкінці березня, померла мамина старша сестра, яка мешкала в Миколаєві. Мама зателефонувала вранці і сказала, що тітка Ліда померла. І моя тітка Шура, яка тут, у Києві, живе — вони з мамою разом живуть — вона поїхала до Миколаєва ховати її. А тоді йшли серйозні постійні обстріли Миколаєва. І ось ці три дні, коли вона їздила — ось тоді в мене по-справжньому додалося сивого волосся. Я їй чи не кожні 15 хвилин дзвонив, питав, як вона, хвилювався й мало не кричав, щоб вона якнайшвидше звідти поверталася до Києва. Ось у мене був такий панічний стан, я прямо кричав на неї, кажу: «Ти не повинна їхати в Миколаїв!» А вона все одно поїхала, каже: «Це моя старша сестра, я зобов'язана поїхати й поховати її».

— Що ти робиш під час повітряної тривоги?

Під час повітряної тривоги я пішки йду до метро, бо наземний транспорт перестає їздити (сміється). А якщо серйозно, то просто продовжую робити те, що робив. Ось тут і проявляється мій аномальний спокій. Розумію, що так неправильно, але за весь час я лише один раз на початку війни сходив у бомбосховище. Просидів пів ночі в смердючому підвалі школи під будинком, де було битком людей, і все. З того часу жодного разу не ходив ні в метро ховатися, ні в підвали. Не робіть так, як я.

— А чим ти займаєшся під час відключення світла?

Ось. Точно! Те, що мене найбільше накрило за цей рік — це три дні, коли в мене вдома взагалі не було ні світла, ні води, ні тепла. Я навіть одного разу їздив до знайомої митися в центр (у неї не вимикали світло), бо наступного дня треба було вести благодійний захід у Premiere Palace, а туди з брудною головою не можна. Потім мене ця ситуація з блекаутами настільки емоційно вибила з колії, що я зібрав речі та на 9 днів поїхав із Києва на захід. Тут неможливо було ні працювати нормально, ні спати в холоді, ні навіть поїсти гарячого вдома. Зараз, коли на кілька годин відключають, то взагалі ставлюся спокійно. Замовив із Китаю переносну зарядну станцію, тому коли відключають електрику, в мене і світло вдома є, й інтернет, навіть телевізор можу дивитися. Але коли спочатку цієї зарядної станції не було, я відчував себе просто паралізованим цією обставиною, на яку не міг вплинути.

Слава Соломка

— Поговорімо ще про професійне вигоряння. Як відновлюєшся? Що дає сили жити, що дає надію?

Насправді я тільки зараз зрозумів, що таке професійне вигорання. Робота телеведучого — це ж постійна різноманітність. Чого я тільки не бачив і не робив за десять років кар'єри. Чи не щодня якісь цікаві гості та знайомства, круті локації зйомок, пригоди, розважальні шоу тощо. А тут доводиться рік говорити щодня про одне й те ж. І розповідати про це треба так, щоб людям було цікаво слухати і щоб вони вірили, що ти переживаєш. Хоча, буду чесний, виробилася вже крокодиляча шкіра, яка захищає емоційно від тих жахів, які щодня відбуваються. І звідкись треба черпати енергію, аби щодня щиро та з цікавістю розповідати про одне — про війну. Наркотики ніхто не видає. І я відкрив собі спорт. Кілька разів на тиждень ходжу на тренування з волейболу. Ці кілька годин допомагають мені забути абсолютно про все, перезавантажитися й набратися енергії, щоб працювати далі. Колись Іцхак Пінтосевич сказав мені особисто, що основа успіху — це енергія. Якщо тебе накачати необхідною кількістю енергії, то ти даси фору світовим телевізійним зіркам. А брати енергію можна лише зі спорту. Ось на волейболі я нею і заряджаюсь.

— Чи існують хороші росіяни серед зірок, на твій погляд? З ким із російських зірок ти перестав спілкуватися за цей час?

Ну, які можуть бути хороші росіяни?! Я навіть із дівчиною колишньою перестав спілкуватися, вона москвичка. Вона мені таку хрінь 24-го написала, що я прямим текстом сказав, що вона їб***лася. До речі, вона й сама тепер звалила з Росії і нишком мої сторіз іноді дивиться. У мене й до війни там особливо друзів не було, а зараз тим більше. Адже вони намагаються виставляти все так, мовляв, «це не ми, це все Путін». Але вони самі всі разом виростили цього Путіна, він — їхнє тіло і кров. Тому й відповідальність мають нести колективну.

А як ти ставишся до перевзування українських артистів?

А хто перевзувся? Якщо ви про Лободу, то я з нею не знайомий. Від людини, яка з нею дуже близько знайома і зараз на фронті, знаю, що вона справді десятки тисяч доларів передає для ЗСУ й передала на відновлення Ірпеня. Тих, хто перевзувся, майже немає. Є інші, які замовкли, зникли, або ті, кому ця ситуація по барабану й вони просто скористалися нею, щоб кататися Європою та світом із концертами нібито на підтримку України, хоча насправді просто заробляють гроші для себе. Ось до таких артистів я не маю поваги.

Славо, ну, а як ти думаєш, коли ж закінчиться війна?

Я вважаю, точніше, я вірю, що цього року. Тому що на грудень я взяв квитки на концерт Мадонни в Амстердамі й мені важливо, щоб я зміг на нього доїхати. Це буде вже наприкінці року, тому настав час закінчувати. Я вірю в це не просто своїми думками, а своїми грішми! 400 євро я заплатив за квитки.

Що перше зробиш після перемоги?

Після перемоги з веселою компанією друзів поїду відпочивати й тусити кудись на море. Так хочеться розкоші та безтурботності. Дискотек та хаотичного спілкування. Ось прямо тіло за цим скучило. А найкраще — до Криму. Я там був лише один раз у 2013 році по роботі, й мені так сподобалося! Хотів ще поїхати просто туристом. Але 2014 року сталося те, що сталося.

Слава Соломка

Читайте також

Коля Сєрга: «Війна є дуже сильним символом відокремлення від росії»

Коля Сєрга: «Війна є дуже сильним символом відокремлення від росії»

«Будуть трястись руки — ти не врятуєш»: Тарас Тополя розповів про життя на війні

«Будуть трястись руки — ти не врятуєш»: Тарас Тополя розповів про життя на війні

Фото: пресслужба

Ріанна з сином
Попередній матеріал

Вдруге вагітна Ріанна з чоловіком Asap Rocky і 9-місячним сином у вражаючій фотосесії

Олександр Педан
Наступний матеріал

Що я зрозумів за рік повномасштабної війни: Олександр Педан про свої підсумки

Новини партнерів